Het verschil tussen geschiedenis en geschiedschrijving

Het verschil tussen geschiedenis en geschiedschrijving


De discipline van de geschiedenis gaat nergens heen. Toch biedt het kritisch perspectief geschiedschrijving wordt steeds meer centraal in het gebied van de geschiedenis en het aanbieden van nieuwe conclusies over gebeurtenissen uit het verleden en onze relatie met hen. De verschillen tussen geschiedenis en geschiedschrijving zijn talrijk en minuten, van de meest elementaire definities van de woorden zelf, om genuanceerde wijze waarop de gebieden bieden waarde aan de academische sfeer en daarbuiten.

definities

De geschiedenis is een optelsom van gebeurtenissen uit het verleden, terwijl geschiedschrijving is de studie van de geschiedenis en de methodologie.

Discipline en Sub-Discipline

Geschiedschrijving is een van de acht sub-disciplines van de discipline van de geschiedenis, waaronder: historische theorieën, intellectuele geschiedenis, politieke en economische geschiedenis, sociale en culturele geschiedenis, milieu-geschiedenis, de geschiedenis van vrouwen en gender, historische antropologie en geschiedschrijving.

Colloquial versus Academische

"History" is een vakgebied maar ook een gebruikte woord dat niet noodzakelijkerwijs wetenschap heeft duiden. "Geschiedenis" kan de volksmond worden gebruikt om te verwijzen naar elk doorgegeven tijdspanne of een reeks verhalen die ermee verbonden zijn. Het woord "geschiedschrijving", niet in gemeenschappelijk gebruik binnen wetenschappelijke kringen komen tot 1979, bij de gedachte aan de Stanford University professor en geleerde Lawrence Stone. "Geschiedschrijving" niet conversationally gebruikt.

Geesteswetenschappen en Sociale wetenschappen

Hoewel geschiedschrijving is een sub-discipline van de geschiedenis, ze vallen in verschillende discipline-types vanwege hun methodologie. Geschiedenis valt in de geesteswetenschappen vanwege de nadruk op de filosofie, kunst, literatuur en andere niet-wetenschappen. Sociale wetenschappen omvatten het menselijke element van de geesteswetenschappen plus het empirisme van de wetenschappen. Geschiedschrijving biedt een sociaal wetenschappelijke benadering van de geschiedenis.

Verhalende en Analytische

Lawrence Stone beschreef het gebied van de geschiedenis als een verhaal in de vorm en karakter. Hij beschreef de geschiedenis als chronologisch, sequentiële en samenhangende verhalen. Daarentegen geschiedschrijving was een "nieuwe geschiedenis" die niet op narratieve analyse, maar gericht. Hij noemde het ook "structurele geschiedenis", omdat het richt zich meer op de toestand van de mensheid dan over de feitelijke en objectieve omstandigheden. Geschiedschrijving richt zich op de 'hoe' uit het verleden en geschiedenis op de "wat." Geschiedschrijving is tegelijk zeer gerichte en breed.

Welke Begot Wat

Geschiedenis verwekte geschiedschrijving; geschiedschrijving verwekte kritische culturele studies. Kritische culturele studies is de overkoepelende discipline waaruit Chicana studies, Latina studies, vrouwenstudies, Afro-Amerikaanse studies en vele andere specifieke terreinen binnen de geesteswetenschappen ontstaan ​​in de afgelopen decennia. In haar analyse van de bouw van de menselijke geschiedenis, heeft onthuld onvolkomenheden, hiaten en cultureel scheef verhalen. Historiografie en de ethiek van het onderzoek heeft opengesteld een platform voor andere disciplines te bloeien.

Related Articles

  1. Het verschil tussen de gewelfde plafonds en de kathedraal
  2. Wat is het verschil tussen peultjes & snaps?
  3. Wat is het verschil tussen Metallic & Matte Photo Print?
  4. Wat is het verschil tussen 3G en 4G?
  5. Wat is het verschil tussen NADH en NADPH?
  6. Het verschil tussen Porcelain & China
  7. Hoe kan ik het verschil tussen vernikkelen en verchromen op vuurwapens vertellen
  8. Hoe vertel ik het verschil tussen een uitlaat lek en een Valve Lifter?
  9. Hoe kan ik het verschil tussen de koeling en het type l koperen buizen vertellen?
  10. Hoe kan ik het verschil tussen de 110v en 220v vertellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*